O czym warto pamiętać, gdy planujesz otwarcie własnej restauracji?

Czy zawsze marzyłeś o własnej restauracji, ale nie wiesz od czego zacząć realizować ten pomysł? A może przytłacza Cię ilość formalności i wymaganych elementów, o których nie możesz zapomnieć na początkowych etapach planowania nowego biznesu? Dowiedz się, jakie decyzje musisz podjąć, gdy staniesz przed wyzwaniem otwarcia własnej, wymarzonej restauracji.
Branża restauracyjna jest ogromna, a co za tym idzie, generuje duże zyski. Jednak posiadanie własnego lokalu wymaga znajomości najbardziej atrakcyjnych i opłacalnych lokalizacji, wyjątkowego menu oraz stworzenie biznesplanu, który nie tylko określa sposób, w jaki właściciel planuje odnieść sukces, ale także zawiera wiele badań i analiz konkurencji.
Mimo że, podczas pandemii COVID-19 branża restauracyjna ucierpiała, znowu zaczęła się cieszyć ogromnym sukcesem. Aby restauratorzy czuli się pewnie, warto rozważyć kilka kwestii przy otwieraniu własnej restauracji.
Stwórz przemyślany biznesplan
Biznesplan to klucz do sukcesu, aby otworzyć atrakcyjny, dochodowy biznes. Dobrze opracowany, pozwoli przygotować się na wszystkie potencjalne utrudnienia i wyzwania. Ten dokument powinien przede wszystkim zawierać dokładną nazwę przyszłego lokalu gastronomicznego, analizę potencjalnych i niezbędnych kosztów, jakie będzie trzeba ponieść, by otworzyć restaurację oraz analizę konkurencji i grupy docelowej, w celu sprawdzenia skuteczności trafienia do nich ze swoją ofertą. W tym momencie warto także podjąć decyzję czy lokal będzie sprzedawał jedynie stacjonarnie, czy również online, korzystając z rozwiązań delivery.
Profil lokalu
Najważniejszym przy planowaniu otwarciu własnej restauracji jest określenie jaka ma wyglądać przyszła działalność. Obecnie rynek gastronomiczny jest niezwykle obszerny. Sprecyzowanie profilu lokalu już na wstępnym etapie, pomoże szybko wyróżnić się na tle konkurencji. Warto zadecydować, jaką kuchnię chce się serwować i z czego chce się być rozpoznawalnym wśród klientów.
Nazwa restauracji
Na pewno zdarzyło Ci się w rozmowie z przyjacielem usłyszeć, że odwiedził miejsce o intrygującej nazwie. To właśnie ona jest pierwszym, co przyciąga potencjalnych gości. To właśnie dlatego warto zastanowić się nad nazwą, która nie tylko odzwierciedli koncepcję Twojej restauracji, ale także pozostanie w pamięci. Wybrana przez Ciebie nazwa powinna wyróżniać się na tle konkurencji. Przeanalizuj lokale w Twoim mieście i zastanów się, które są Twoim zdaniem najbardziej atrakcyjne. Pomoże Ci to w wymyśleniu własnej, unikatowej nazwy.
Menu
To najważniejsza kwestia, którą musisz ustalić, gdy planujesz otworzyć restaurację. Przestudiuj trendy żywieniowe, a jeśli pasują do konceptu Twojego lokalu, rozważ je w swoim menu. Jest także kilka ważnych rzeczy, na które również powinieneś zwrócić szczególną uwagę. Są to: opcje bezmięsne dla wegan i wegetarian, warianty dla dzieci oraz desery. Zaplanuj cenę każdej pozycji, która znajdzie się w Twojej karcie. Oszczędne menu zawiera posiłki, które zwykle zawierają te same składniki, a co za tym idzie, jest nudne i mało atrakcyjne.
Odpowiednie wyposażenie
Kolejną ważną decyzją jest wybór sprzętu i oprogramowania. Bez nich Twoja restauracja nie odniesie sukcesu. Dzięki odpowiedniemu punktowi sprzedaży możesz lepiej zarządzać całymi salami, dokonywać szybkiej sprzedaży, zarządzać zapasami i pracą swoich pracowników, nawet gdy jesteś z dala od restauracji.
Formalności
Zanim będziesz mógł otworzyć drzwi do swojej restauracji, musisz upewnić się, że posiadasz odpowiednie licencje i zezwolenia. Zapewne będziesz musiał przejść przez kilka kontroli zanim rozpoczniesz swoją pracę. W tej sytuacji warto skorzystać z pomocy doświadczonych firm, np. Horeca Design, która pomoże Ci przygotować profesjonalne projekty technologiczne, analizy umów oraz zagwarantuje doradztwo sanepidowskie.