Oznaczenie IFS Food – czego dotyczy?

Jesteś producentem artykułów spożywczych i zmagasz się z wieloma wyzwaniami biznesowymi? Chcesz sprostać rosnącym wymogom formalnym i jednocześnie budować rozpoznawalność własnej marki wśród klientów? Przeczytaj nasz poradnik o certyfikacie IFS Food i poznaj mechanizmy zapewniające bezpieczeństwo żywności. Dowiedz się, w jaki sposób możesz zwiększyć swoją wiarygodność i poprawić zasięgi dzięki badaniom w niezależnych instytucjach. Zapraszamy do lektury!

Czym jest certyfikat IFS Food?

Masz dużą wiedzę na temat standardów jakościowych wyrobów przeznaczonych do spożycia? A może nigdy wcześniej nie spotkałeś się z certyfikatem IFS Food, lecz chcesz poznać jego znaczenie dla biznesu? Wyjaśniamy, czym jest International Featured Standard i jak wpływa na bezpieczeństwo żywności.

Opisywany tutaj system weryfikacji jakości pozostaje skoncentrowany na producentach i podmiotach na różnych szczeblach łańcucha dostaw, mających bezpośredni wpływ na proces przechowywania i transportu. Certyfikat IFS Food jest akceptowany w takich krajach jak Republika Federalna Niemiec, Szwajcaria, Francja i wiele innych.

Jakie elementy wchodzą w zakres procedur certyfikacyjnych?

Skuteczność standaryzacji wynika z jej kompleksowości i przyjęcia powszechnie uznawanych dobrych praktyk. Proces przyznawania świadectwa bezpieczeństwa żywności obejmuje wiele faz, a jedną z nich pozostaje wdrożenie analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP).

Pozostałe elementy, jakie wchodzą w skład procedury testowania, to:

  • zarządzanie systemem jakości,

  • gospodarowanie zasobami,

  • optymalizacja procesów produkcji,

  • analizy i raportowanie,

  • postępowanie z odpadami,

  • kontrola i informowanie o alergenach.

Uzyskanie certyfikatu IFS Food staje się równoznaczne z przejściem szczegółowej weryfikacji jakościowej. Zyskuje na tym bezpieczeństwo żywności we wszystkich krajach uznających International Featured Standard.

Dlaczego warto przejść certyfikację IFS Food?

Rozważasz poddanie się badaniom w zewnętrznej instytucji? Zastanawiasz się, czy inwestycja w niezależną ocenę przynosi konkretne korzyści? Certyfikat IFS Food potwierdza bezpieczeństwo żywności i zaangażowanie producenta w osiąganie jak najwyższej jakości wyrobów. Poznaj najważniejsze zalety, jakie są tożsame z przejściem całego procesu:

  • uzyskanie przewagi konkurencyjnej,

  • otrzymanie wiarygodnego zabezpieczenia prawnego,

  • optymalizacja funkcjonowania przedsiębiorstwa i obniżenie kosztów wytwórczych,

  • gwarancja standaryzacji w krajach, gdzie jest akceptowany certyfikat IFS Food.

Jak widzisz, weryfikacja jakościowa ma bezpośrednie przełożenie na wiarygodność podmiotów biznesowych i pomaga w ociepleniu ich wizerunku. Bezpieczeństwo żywności okazuje się priorytetem w legislacji większości krajów unijnych. Firmy rozważające ekspansję na zagraniczne rynki muszą dostosować się do wymogów, w czym pomagają normy International Featured Standard.

TÜV Rheinland Polska to największa jednostka certyfikująca dla producentów. Sprawdź aktualną ofertę certyfikacji na stronie www.tuv.com i wybierz te dostosowane do specyfiki Twoich wyrobów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

cztery − cztery =