Środki czystości do kuchni — jakie wybrać?
Każda kuchnia to pomieszczenie, w którym odpowiednia higiena ma ogromne znaczenie. Aby uniknąć rozprzestrzeniania się bakterii, drobnoustrojów i brudu, należy stosować odpowiednie środki czystości do kuchni. Jeśli zależy Ci na bezpieczeństwie swoim, a także wszystkich osób będących konsumentami dań z Twojej kuchni, zaopatrz się w profesjonalne środki czystości i przestrzegaj regularnego mycia kuchni.
Czyszczenie kuchni — kilka wskazówek
Sprzątanie kuchni jest często długie i żmudne, a sprzęt AGD, blat, płyta grzewcza, czy też szafki wymagają regularnej konserwacji. Oto kilka wskazówek dotyczących prawidłowego czyszczenia mebli kuchennych. W zależności od tego, jakie masz meble kuchenne, proces sprzątania kuchni może się sporo różnić. Aby usunąć nieprzyjemne zapachy i brud należy nie tylko przetrzeć wszelkie powierzchnie, ale także odpowiednio dobrać środki czystości do kuchni. W sklepach znaleźć można różne profesjonalne płyny myjące, płyny do naczyń, czy też skoncentrowane formuły do stali nierdzewnej. Warto jednak wybierać produkty bezpieczne i niedziałające zbyt agresywnie. Przed rozpoczęciem dokładnego czyszczenia pamiętaj o dokładnym odkurzeniu górnej części mebli i szafek kuchennych, półek, paneli itp.
Jak wybrać środki czystości do kuchni?
Aby wyczyścić różne powierzchnie i sprzęt kuchenny, ważne jest, aby używać produktów do czyszczenia kuchni spełniających następujące warunki:
Środki czystości do kuchni muszą nadawać się do kontaktu z żywnością — środki do czyszczenia kuchni oraz mycia naczyń muszą mieć certyfikat przydatności do stosowania w przemyśle spożywczym. Używając takich detergentów, należy mieć pewność, że nie powodują one zagrożenia dla zdrowia.
Przeznaczone do konkretnego rodzaju powierzchni — wskazane jest wybranie konkretnego produktu do podłogi, innego do wyposażenia kuchni, a jeszcze innego do powierzchni roboczych. Ważne jest również, aby wybrać środek czyszczący dostosowany do materiałów, z których wykonana jest Twoja kuchnia. Większość kuchni wyposażona jest w blaty, zlewozmywaki i sprzęt ze stali nierdzewnej. Dlatego istotny jest wybór produktu odpowiednich środków do czyszczenia kuchni, przeznaczonych do stali nierdzewnej.
Czyszczenie kuchni — kilka wskazówek, jak pokonać nawet najbardziej uporczywe zabrudzenia
Poniżej przedstawiliśmy kilka przydatnych wskazówek, dzięki którym mając pod ręką nawet podstawowe środki czyszczące, usuniesz resztki jedzenia, zabrudzenia i tłuste osady.
Użyj płynu do mycia naczyń, aby utrzymać czystość kuchni
Płyn do mycia naczyń jest praktyczny o tyle, że zawsze masz go pod ręką w kuchni. Chociaż doskonale nadaje się do szorowania garnków, talerzy, szklanek i kubków, jest również skuteczny w innych sytuacjach. Płyn do mycia naczyń dzięki swoim właściwościom odtłuszczającym doskonale czyści i odtłuszcza meble kuchenne.
Jak użyć płynu do mycia naczyń?
- Dwie łyżki płynu do mycia naczyń zmieszaj w pojemniku z 500 ml gorącej wody.
- Namocz miękką szmatkę, a następnie wyciśnij.
- Użyj tej ściereczki do wyszorowania mebli kuchennych i plam.
- Po wyczyszczeniu mebli weź kolejną miękką ściereczkę, tym razem zamoczoną tylko w gorącej wodzie, aby wypłukać powierzchnie z pozostałości płynu.
- Na koniec osusz powierzchnię czystą szmatką.
Dzięki neutralnemu składowi płyn do mycia naczyń ma tę zaletę, że można go stosować w różnych sytuacjach, w przeciwieństwie do niektórych środków czyszczących, które należy wybierać ostrożnie.
Biały ocet — bezpieczny naturalny preparat
Ocet biały jest skutecznym i uniwersalnym środkiem czyszczącym zapobiegającym osadzaniu się kamienia. Dzięki swoim właściwościom dezynfekuje i czyści nie zanieczyszczając środowiska. Aby usunąć plamy, wystarczy użyć go w czystej formie z miękką ściereczką.
Jeśli szukasz profesjonalnych środków do czyszczenia kuchni, sprawdź naszą bogatą ofertę produktów. W naszej ofercie znajdziesz niezwykle skuteczne detergenty, preparaty, płyny i inne produkty do kuchni.